ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ

Εκ μέρους  του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ χαιρετίζω την ωραία αυτή εκδήλωση.  Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαίτερα την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου  που την  έχει πλέον καθιερώσει ως εκδήλωση τιμής για την μάνα και ιδιαίτερα την πολύτεκνη μάνα.

 

 

 ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ

 

Ομιλία Πάμπη Κυρίτση

Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

για την εκδήλωση για την Μάνα στο Καϊμακλί

10  Μαΐου 2018

 

Εκ μέρους  του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ χαιρετίζω την ωραία αυτή εκδήλωση.  Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαίτερα την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου  που την  έχει πλέον καθιερώσει ως εκδήλωση τιμής για την μάνα και ιδιαίτερα την πολύτεκνη μάνα.

Η μάνα, η μητρότητα, είναι έννοια σύμφυτη με την αέναη αναπαραγωγή της ζωής, με την συνέχεια και την ανανέωση, με την αγάπη και την στοργή, με την αυτοθυσία.  Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την μαχητικότητα και την διεκδίκηση

Υπέρτατη βέβαια διεκδίκηση, που είναι απόλυτα και άρρηκτα δεμένη με τη μάνα, είναι η Ειρήνη. Γιατί ο πόλεμος είναι εχθρός της ζωής, είναι για τους απλούς ανθρώπους πηγή καταστροφής και δυστυχίας. Εμείς οι Κύπριοι έχουμε διαπιστώσει με πολύ  τραγικό τρόπο αυτή την αλήθεια. Έχουμε δει μάνες να κλαίν  τα σκοτωμένα παιδιά τους, μάνες να πεθαίνουν υπέργηρες περιμένωντας για δεκαετίες να μάθουν τι απέγιναν τα αγνοούμενα παιδιά τους, έχουμε δει μάνες να κλαίν για τα σπίτια που άφησαν μέσα στα οποία μεγάλωναν τα παιδιά τους.

Γι’αυτό και η ΠΕΟ μαζί με τα Τ/κ ταξικά συνδικάτα έχουμε στρατευτεί στον αγώνα για την ειρήνη στον τόπο μας, για λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας και για επανένωση της κοινής μας πατρίδας. Για να ζήσουμε όλοι οι  κάτοικοι του νησιού μας ειρηνικά σε συνθήκες ασφάλειας, στα πλαίσια ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.  Χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς κηδεμόνες και προστάτες.

Γι αυτό και χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία εδώ σήμερα και Τ/κ μανάδων και συνταξιούχων και τους απευθύνω μήνυμα συναδέλφωσης και κοινής πάλης, μήνυμα αισιοδοξίας ότι παρά την απογοήτευση μας από την κατάρρευση των συνομιλίων στο Κραν Μοντανά, όπου δυστυχώς για μια ακόμα φορά υπερίσχυσαν τα εθνικιστικά σύνδρομα και οι πολιτικές σκοπιμότητες, εμείς θα επιμείνουμε στον αγώνα για λύση, επανένωση και κοινωνική δικαιοσύνη όπως ήταν και το κοινό σύνθημα που επιλέξαμε και  κάτω από το οποίο γιορτάσαμε μαζί στο γήπεδο της Τσεττίν Καγια την Πρωτομαγιά.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τιμώντας διαχρονικά τη μάνα και ιδιαίτερα την εργαζόμενη μάνα  δεν εμείνε μόνο στις εκθέσεις, στις ομιλίες και στις ευχές. Έχουμε τιμήσει και τιμούμε τη μάνα με αγώνες και διεκδικήσεις και έχουμε  στο ενεργητικό μας μεγάλες επιτυχίες για την μάνα όπως:

  • Η άδεια μητρότητας
  • Η προστασία της εγκυμοσύνης
  • Το επίδομα πολύτεκνης μάνας
  • Το επίδομα μονογονιού

Ότι έχει κερδηθεί σ’αυτό το τομέα έχει  πάνω ανάγλυφα και την δική μας σφραγίδα.

Δυστυχώς σ’ αυτές τις κατακτήσεις όπως και σε άλλες κοινωνικές κατακτήσεις που αφορούν συνταξιούχους, πολύτεκνους, ανάπηρους, φοιτητές κλπ  έχουμε τα τελευταία χρόνια  σοβαρή  υποχώρηση. Το κοινωνικό κράτος όπως είχε κτιστεί στη χώρα μας, το οποίο είχε ως στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου, ουσιαστικά   έχει ξηλωθεί.

Τα νοσοκομεία πλέον αντί να μας περιθάλπουν μας αρρωσταίνουν. Στεγαστική πολιτική δεν υπάρχει. Η μεταχείριση των συνταξιούχων είναι απαράδεκτη.  Ουσιαστικά το κράτος τους θεωρεί ππαταξιήδες και με διάφορα τερτίπια και γραφειοκρατικές δυσκολίες τους αποθαρρύνει και τους σπρώχνει να απεμπολούν ακόμα και  δικαιώματα που τους παρέχουν οι νόμοι.  Αντιμετώπιση ανάρμοστη που δεν τους αξίζει. 

Μαζί με τα δικαιώματα έχουν συρρικνώσει όμως και το διάλογο και τη  διαβούλευση με την οργάνωση των Συνταξιούχων, την ΕΚΥΣΥ. Τον διάλογο τον έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό ένας ακατανόητος ετσιθελισμός και κάποιες επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες.

Η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ  παρά τις δυσκολίες και την απογοήτευση έμειναν στις επάλξεις. Συνέχισαν να αγωνίζονται και αποδεικνύεται ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα.  (ταράξαμε τα νερά για το επίδομα πολύτεκνης μάνας, δικαίωμα διεκδίκησης σχεδίου για τους χαμηλοσυνταξιούχους, σύνταξη χηρείας και για τους άντρες)

 

 

Συναδέλφισσς και συνάδελφοι

Είναι φανερό ότι την κρίση των τραπεζών την έχουν  φορτωθεί οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.  Μέσα από την συρρίκνωση των μισθών, το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με τις ιδιωτικοποιήσεις και την καταστροφή του Συνεργατισμού. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του μνημονίου που συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ..

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια  παρουσιάζεται μια ανάκαμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης.  Ήταν αναμενόμενο.  Το θέμα είναι η ανάκαμψη αφορά και την κοινωνική δικαιοσύνη; Κάθε άλλο.

Δεν θα πω τις εκτιμήσεις τις δικές μας.  Θα πως τι λένε τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κύπρος είναι από τους «πρωτοπόρους» στην Ε. Ένωση όσον αφορά τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, τη συρρίκνωση των  μισθών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Το γεγονός  ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι φτωχοί φτωχότεροι,  δεν είναι το αναπόφευκτό και αυτονόητο αποτέλεσμα της κρίσης.  Είναι αποτέλεσμα του τρόπου που γίνεται η διαχείριση της κρίσης,  από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας αξιοποιείται από τους εργοδότες και στην απουσία μέτρων στήριξης από  το κράτος για προστασία της σταθερής και ρυθμισμένης εργασίας, καταλήγουμε  στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην μη εφαρμογή των συμβάσεων και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων ιδιαίτερα των νέων.

Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας όσον αφορά την ανάπτυξη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί, να είναι η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και η δυστυχία των νέων, η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Το λιγότερο που οφείλει η πολιτεία να διασφαλίσει για να μπορούμε να μιλούμε για αξιοπρεπή εργασία, είναι την υποχρέωση εφαρμογής από όλους τους εργοδότες των συλλογικών συμβάσεων και την κατοχύρωση μέσα από την διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου των ελάχιστων αποδεκτών όρων εργασίας για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.<

Φίλες και φίλοι

Πριν αφήσω το βήμα θέλω να επαναλάβω την δέσμευση μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με την ΕΚΥΣΥ για τα δικαιώματα των συνταξιούχων και όλων των αδυνάτων. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στις επάλξεις, στους αγώνες για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, σε μια Κύπρο ειρηνική, επανενωμένη και ευημερούσα, μέσα σε ένα καλύτερο και πιο ασφαλισμένο κόσμο.

Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλες τις μάνες δύναμη και κουράγιο και στέλλω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ύπαρξη, την αναπαραγωγή και την συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.  Σίγουρα την αξίζουν. Ευχαριστώ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ