Παρουσίαση Ψηφιακού Αρχείου

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή παρουσίαση του Ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου της ΠΕΟ , ένα φιλόδοξο έργο που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια και σήμερα είμαστε περήφανοι να πούμε ότι αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Η δημιουργία και λειτουργία του ιστορικού αρχείου ΠΕΟ ήταν πάνω από όλα δέσμευση, αλλά και χρέος μας προς τους βετεράνους του κινήματος της ΠΕΟ.
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας για την παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ αφού στις 16 Νοεμβρίου 1941, ιδρύεται η ΠΣΕ ΠΕΟ.
Η ιστορία του Κυπριακού Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι μια ιστορία αγώνων που άρχισε πριν 80 χρόνια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με παράνομες συνεδρίες και απεργίες, διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις.

Παράλληλα, πρωταρχικός στόχος μας ήταν και είναι μέσα από την διαδικασία της ψηφιοποίησης να περισώσουμε την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να προσφέρουμε ελεύθερη αναζήτηση χωρίς περιορισμούς των αρχείων προς τους ερευνητές, φοιτητές και το ενδιαφερόμενο κοινό. Θεωρούμε ότι η λειτουργία του ιστορικού αρχείου ΠΕΟ καθώς η χρησιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων τόσο για την ΠΕΟ όσο και για την επιστημονική και ιστορική κοινότητα είναι πολλαπλά.
Η πρόσβαση στο Αρχείο μας είναι πολύ απλή και εύχρηστη για τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να ανατρέξει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν της ιστορίας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα.
Εκτός από φυσική παρουσία στο χώρο του αρχείου, διαδικτυακά, είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω της ιστοσελίδας της ΠΕΟ και θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μια πολύτιμη, αξιόπιστη πηγή αυθεντικής και πρωτογενούς πληροφόρησης, για γεγονότα τα οποία αφορούν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο της ΠΕΟ δεν θα σταματήσει ποτέ να μαζεύει ντοκουμέντα, αντικείμενα ή φωτογραφίες που αφορούν την ιστορία της εργατικής τάξης, γιατί γνωρίζουμε πως η σημασία του δικού μας μουσείου και αρχείου βρίσκεται στα εκθέματα και στα έγγραφα που προβάλει και έχουν διασωθεί και στην ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά. Για εμάς όλα αυτά είναι μοναδικά και σπάνια. Μπορεί να μην έχουν τόσο χρηματική αξία, αλλά η αξία και η μοναδικότητα τους έγκειται στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων που τα πρόσφεραν, που τα διαφύλαξαν και πέρασαν μέσα από γενιές και γενιές συνδικαλιστών βετεράνων για να τα βρούμε εμείς.
Αυτές οι ιστορίες είναι που μας δίνουν το κίνητρο να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο και χρονοβόρο έργο, είναι χρέος μας να σώσουμε την ιστορία μας και το πιο σημαντικό να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.
Καταληκτικά, οφείλουμε ευχαριστίες στον ΟΠΑΠ για την ευγενή χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε το πρώτο μέρος του αρχείου και να το διαθέσουμε προς μελέτη στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και ελπίζουμε να τύχει της ανάλογης εκτίμησης και αξιοποίησης που του αρμόζει.
Ευχαριστούμε επίσης την Εταιρεία Κανικλίδης για την άψογη συνεργασία, όσο καιρό χρειάστηκε για την ψηφιοποίηση των εγγράφων και τα άτομα από μέρους της που έχουν εργαστεί άοκνα για την δημιουργία του αρχείου αυτού.
Ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε αυτό το φιλόδοξο έργο που εκτιμούμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη διαφύλαξη όχι μόνο της ιστορίας του εργατικού κινήματος, αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.

 

Για να δείτε το αρχείο πατήστε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ