Η ακρίβεια προελαύνει και γονατίζει τους εργαζόμενους
Έντονη ανησυχία εκφράζει η ΠΕΟ για τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων που έρχεται να προστεθεί στις νέες αυξήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
Οι αυξήσεις στα καύσιμα τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν τα 30 σεντ το λίτρο ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022 είχαμε νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικά, τα φρέσκα λαχανικά σημείωσαν αύξηση 18,71%, το αλεύρι και άλλα δημητριακά 10,94% ενώ αύξηση σημειώθηκε σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα καταναλωτικά προϊόντα (γάλα, είδη ένδυσης κλπ).
Οι αυξήσεις δεν έχουν τέλος καθώς η ανοδική πορεία των καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, με περαιτέρω αλυσιδωτές αυξήσεις στα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά.
Οι νέες αυξήσεις που επιβλήθηκαν αλλά και αυτές που θα έρθουν σύντομα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που και πάλι θα πληρώσουν το τίμημα.
Η κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά παρακολουθεί με απάθεια προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι.
Φυσικά, ένας λόγος για αυτή τη στάση είναι και το γεγονός ότι από τις αυξήσεις στα καύσιμα επωφελείται και η κυβέρνηση με αυξημένη είσπραξη ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει πλέον να αιτιάται και να προφασίζεται εμπόδια για την όποια παρέμβαση που θα αμβλύνει το πρόβλημα για το λαό. Σε αντίθετες περιπτώσεις, όπου διακυβεύονται συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών ή τραπεζών η κυβέρνηση με χαρακτηριστική ευκολία και υπέρμετρη ευαισθησία ξεπερνά γραφειοκρατικά και νομικά προβλήματα.
Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει τις προτάσεις και διεκδικήσεις της για αντιμετώπιση της ακρίβειας:
• Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών.
• Αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
• Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
• Μείωση ΦΠΑ και άλλων τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο καιρό συνεχίζεται το κύμα των αυξήσεων.
• Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εμπορίου με σκοπό την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.