ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η ΠΕΟ τιμά και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα των εργαζομένων.

 

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Η ΠΕΟ τιμά και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα των εργαζομένων.

 

Μαζί με το παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τους πρωτομάρτυρες της ηρωικής εξέγερσης του Σικάγο του 1886, οι οποίοι με το αίμα τους έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς για τους κατοπινούς αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου.

 

Τιμούμε τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες άγριας ταξικής και αποικιοκρατικής καταπίεσης, άνοιξαν νέους δρόμους δείχνοντας ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με οργάνωση και αγώνες.

Για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και  μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.  Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις που είναι σe εξέλιξη και οι οποίες με όραμα και αποφασιστικότητα πρέπει να επικεντρωθούν στα λίγα αλλά ουσιαστικά εναπομείναντα θέματα με στόχο μια θετική κατάληξη. 

 

Η ΠΕΟ μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα εδώ και πολλά χρόνια, για να στηρίξουμε την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη,  ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα αναπτύσσουμε  κοινούς αγώνες για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.  

 

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον πλανήτη να συνεχίζει να ταλανίζεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  το πόλεμο και τις επιπτώσεις του,  καθώς  και την δραματική διεύρυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας.

 

Το εργατικό κίνημα δέχεται ολομέτωπη επίθεση.  Εδώ στην Κύπρο,  η δεξιά κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία τα μνημόνια και  τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβάλλει μια νεοφιλελεύθερη  αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους, τους  συνταξιούχους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα στο τόπο μας.

 • Η Κύπρος, σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2012 και μετά, έχει το πιο ταχύ ρυθμό διεύρυνσης της κοινωνικής  ανισότητας.
 • Η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει κατρακυλήσει 20 χρόνια πίσω. 
 • Η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα και είναι στη 3η χειρότερη θέση σε όλη την Ε.Ε.
 • 244.000 άνθρωποι ή 28,9% ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
 • Οι συνταξιούχοι έχασαν το 30% περίπου των εισοδημάτων τους λόγω των περικοπών σε παροχές και ωφελήματα
 • Στις δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική προστασία η Κύπρος είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε

 

Παρ’ όλη την επίθεση, παρά το φόβο και την ανασφάλεια που κυριάρχησε στους εργαζόμενους μέσα στις πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις που έφερε η τραπεζική κρίση και η  καταστροφική συμφωνία Αναστασιάδη – Τρόικας το Μάρτιο του 2013, καταφέραμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε   τις  συλλογικές μας συμβάσεις έστω και αν το συνδικαλιστικό κίνημα υποχρεώθηκε σε μια  οργανωμένη υποχώρηση, παραχωρώντας προσωρινά κάποια ωφελήματα μέσα από ειδικές συμφωνίες.

 

Εκεί όπου υπήρχε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα και η υποχώρηση λιγότερη. Δυστυχώς εκεί όπου δεν υπάρχει ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση τα δικαιώματα κατακρεουργούνται.

 

Εδώ και 2 σχεδόν χρόνια, μετά και από την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της ΠΕΟ το Δεκέμβρη του 2015,  έχουμε περάσει στην αντεπίθεση. Διεκδικούμε  επαναφορά των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί και  θέτουμε στο τραπέζι  το ζήτημα της νομοθετικής υποχρέωσης των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

 

Η σθεναρή αντίσταση της ΠΕΟ και της Αριστεράς, ανέτρεψε επίσης  την προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα  της CYTA και της ΑΗΚ.  

 

Μπροστά στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ανοικτά  κορυφαία ζητήματα τα οποία  αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο νέων  αγώνων και σημαντικής συνδικαλιστικής δράσης το επόμενο χρονικό διάστημα:   

 

 • ΑΤΑ:  Όπως είναι γνωστό είναι σε εξέλιξη διάλογος υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας για επανεκκίνηση του θεσμού.   Η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις μας  από τους εργοδότες είναι μεγάλη. Η ΠΕΟ δεν πρόκειται να συναινέσει σε ρύθμιση που δεν θα αποκαθιστά την αγοραστική δύναμη των μισθών όταν αυτή υποσκάπτεται από τον πληθωρισμό. 
 • ΓΕΣΥ. Η εφαρμογή ΓΕΣΥ αποτελεί  άμεση κοινωνική αναγκαιότητα ΓΕΣΥ όμως το  οποίο να στηρίζεται στην φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης και ο καθένας να εισφέρει με βάση τα εισοδήματα του και να απολαμβάνει ίσο δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, την ώρα που το χρειάζεται και στην ποιότητα που δικαιούται. Η ΠΕΟ δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε αλλοίωση της αναλογίας εισφορών ώστε να φορτωθεί άδικα και μονομερώς, πρόσθετο βάρος στους μισθοσυντήρητους εισφορείς.  
 • Ταμεία Προνοίας : Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης  η υλοποίηση της δέσμευσης της για αποκατάσταση των απωλειών των ταμείων προνοίας λόγω του κουρέματος.
 • Η συνέχιση του αγώνα για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα έμφαση θα δοθεί και σε άλλα  ζητήματα όπως:

 • Σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που υπέστηκαν οι συνταξιούχοι.
 • Διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών που παρουσιάζονται σε σχέση με το επίδομα τέκνου, τη φοιτητική χορηγία, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
 • Λήψη ουσιαστικών κοινωνικών μέτρων που να διευκολύνουν  την εργαζόμενη οικογένεια.
 • Ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με τρόπο που να διασφαλίζεται ανθρώπινο ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους.
 • Δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

 

Οι εργαζόμενοι με την ενίσχυση και διαφύλαξη της οργάνωσης τους, περιφρουρώντας  την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους, μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις  αντεργατικές πολιτικές.

 

Με αστείρευτη πηγή έμπνευσης την ιστορία μας,  πορευόμαστε και φέτος στον δρόμο της τιμής που χάραξαν οι ηρωομάρτυρες του Σικάγο, στο δρόμο του αγώνα για επανενωμένη Κύπρο και  για την προστασία των δικαιωμάτων  και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

 

Καλούμε όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργανώνει η ΠΕΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ