ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ

Χρονιά νέων διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους το 2020

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου, απευθύνει αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους, Κύπριους και μετανάστες.

Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, για ειρήνη, δημοκρατία, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσδοκία μας είναι το 2020 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και την απελευθέρωση, επανένωση της πατρίδας μας.

Μετά από ένα άγονο και επικίνδυνο αδιέξοδο, η συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, άνοιξε και πάλι ένα μικρό παράθυρο ελπίδας. Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και η νέα προσπάθεια να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντανά.

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να εργάζεται σε κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη στρατιωτική παρουσία και θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους κύπριους.

Κατά το 2019, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Το πιο δραματικό πισωγύρισμα του 2019 ήταν ασφαλώς το ξεπούλημα και η διάλυση του Συνεργατισμού.

Η όποια ανάπτυξη συντελείται, είναι προς όφελος των λίγων και προνομιούχων και όχι των εργαζομένων οι οποίοι δημιουργούν τον πλούτο με την εργασία τους.

Για τους εργαζόμενους όμως, πρόοδος σημαίνει όχι μόνο θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη αλλά και δίκαιο διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της.

Ύστερα από μια μακρά περίοδο οργανωμένης άμυνας τη χρονιά που πέρασε είχαμε ως συνδικαλιστικό κίνημα σημαντικές επιτυχίες.

Καταφέραμε να ανανεώσουμε πάνω από 150 συλλογικές συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και τις δύο μεγάλες παγκύπριες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον τομέα των κατασκευών και στον κλάδο των ξενοδοχείων, πετυχαίνοντας όχι μόνο σοβαρές βελτιώσεις στους μισθούς και τα ωφελήματα, αλλά και νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά την εφαρμογή βασικών συστατικών της συλλογικής σύμβασης νομικά υποχρεωτική.

Πετύχαμε επίσης την σταδιακή επαναφορά των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Εξασφαλίσαμε δέσμευση ότι με το νέο χρόνο, θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την καθιέρωση ελάχιστων μισθών σε όλο το εύρος της οικονομίας και καταφέραμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το θέμα του πέναλτι του 12% στις συντάξεις.

Πήραμε πρωτοβουλίες και έχει συσταθεί κοινωνική συμμαχία διεκδίκησης, κάτω από το τίτλο «Στέγη για όλους».

Η μεγαλύτερη όμως κοινωνική επιτυχία, όχι μόνο για το 2019 αλλά για τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το οποίο παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες και προβλήματα που εμφανίζονται στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής του, θεωρούμε ότι είναι πλέον δρόμος χωρίς επιστροφή.

Το 2020, με δεδομένο ότι το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών έχει διευρυνθεί από το 2012 μέχρι σήμερα κατά 11%, θα εστιάσουμε, ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών, ενώ θα έρθει μπροστά μας και το θέμα της ΑΤΑ, αφού λήγει η προσωρινή συμφωνία και θα δώσουμε μάχη για πλήρη επαναφορά του θεσμού.

Στον αγώνα για σμίκρυνση των ανισοτήτων η ΠΕΟ διεκδικεί σειρά από μέτρα όσον αφορά:

– Βελτίωση των επιδομάτων και κοινωνικών παροχών για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Αναθεώρηση και βελτίωση της πολιτικής παροχών για τους ανάπηρους, τους πολύτεκνους, τους μονογονιούς και τους φοιτητές.

– Φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα το οποίο να υποβοηθάει την ανακατανομή του πλούτου, και να μην στηρίζεται στην ισοπεδωτική φορολόγηση της κατανάλωσης.

– Άμεση λήψη μέτρων για την Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία, καθώς το 2019 είναι από τις χειρότερες χρονιές σε απώλειες ζωών στο βωμό του κέρδους.

Η πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή από μια ετερόκλιτη συμμαχία κομμάτων και βουλευτών, τροπολογίας με την οποία αποκόπηκαν κονδύλια που αφορούν την Σύσταση και Λειτουργία της, αποτελεί ανησυχητικό πισωγύρισμα. Η ΠΕΟ τονίζει για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα άμεσης ψήφισης σε νόμο του νομοσχεδίου Σύστασης και Λειτουργίας της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια.

Εν όψει του 2020 η ΠΕΟ στέλνει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους.

27/12/2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ