Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα ΠΕΟ

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2018, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες.

 

 

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα ΠΕΟ

Η ΠΕΟ, με την ευκαιρία του ερχομού της νέας χρονιάς του 2018, απευθύνει θερμό, αγωνιστικό, συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους εργαζόμενους Κύπριους και μετανάστες.

 

Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον  κόσμο για ειρήνη, δημοκρατία,  για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Σε αυτά τα πλαίσια καταδικάζουμε με το πιο κατηγορηματικό τρόπο την μονομερή και προκλητική απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Παραμένουμε σταθερά δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό και στον δίκαιο αγώνα του για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 

Η Κύπρος έχει βιώσει το πόλεμο και την καταστροφή και ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών.

 

Προσδοκία μας είναι το 2018 να φέρει την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και απελευθέρωση της πατρίδας μας .

 

Η παρατεταμένη στασιμότητα στην οποία ευρίσκεται το κυπριακό, δεν  είναι μόνο άγονη, αλλά και πολύ επικίνδυνη.  Με αυτή την κατάσταση, αυτοί που βολεύονται και επιχαίρουν είναι οι εχθροί της επανένωσης , όσοι ερωτοτροπούν με την διχοτόμηση και την νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της Τουρκικής εισβολής.

 

Σοβαρή ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν και οι χειρισμοί που έγιναν από τον κ.Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας που επέδειξε, επειδή στις προτεραιότητες του φανερά δεν κυριάρχησαν οι επόμενες γενιές αλλά οι επερχόμενες  εκλογές.

 

Η ΠΕΟ, θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και με κοινή δράση με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση του στόχου για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, για λύση που θα μας απαλλάσσει από τη ξένη παρουσία και να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους κύπριους.

 

Και κατά το 2017, οι εργαζόμενοι συνέχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες.  Ως αποτέλεσμα της πλήρους ευθυγράμμισης της κυβέρνησης με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές σκληρής λιτότητας του ΔΝΤ και της Τρόικα, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.

 

Η Κύπρος καταγράφεται ως η χώρα με την πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και με τους γρήγορους ρυθμούς αύξησης της φτώχειας και της εργασιακής απορρύθμισης σε ολόκληρη τη ΕΕ. 

 

Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και την εικόνα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να παραδεχτεί στα συμπεράσματα της για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο. Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, πριν λίγες μέρες το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ εντόπισε στην έκθεση του ότι :

–       Tο 2017, παρέμεναν σε κατάσταση ανεργίας ή υποαπασχόλησης ένα στα πέντε άτομα.

–       Στη Κύπρο καταγράφεται ιστορικά υψηλή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μέσων  μισθών η οποία υποχώρησε στο επίπεδο του 2002. Αντίθετα, υπήρξε ουσιαστική αύξηση του εισοδηματικού μεριδίου του κεφαλαίου.

–       Το 2016, το 25% των πιο εύπορων στην Κύπρο ιδιοποιήθηκε το μισό εισόδημα της χώρας και το 25% των λιγότερων εύπορων το ένα δέκατο. 

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και δεν μπορεί να αλλάξει όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους. 

 

Η σχετική βελτίωση κάποιων από τους δείχτες της οικονομίας όπως ο ρυθμός ανάπτυξης δεν έχει οδηγήσει στη σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολλών.

 

Πρόοδος για τους εργαζόμενους, προϋποθέτει δίκαιο διαμοιρασμό των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, επαναφορά δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν συρρικνωθεί ώστε να επέλθει άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας.

 

Η ΠΕΟ κατά το 27ο Παγκύπριο της Συνέδριο  που έγινε το περασμένο μήνα εκτιμώντας τα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας, ομόφωνα καθόρισε τις προτεραιότητες του κινήματος.

–       Θα συνεχίσουμε και να εντείνουμε την αντεπίθεση μας,  διεκδικώντας  μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.

–       Διεκδικούμε από  την πολιτεία θεσμικά και νομοθετικά μέτρα ώστε οι συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται από όλους. Για τους εργαζόμενους  οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, απαιτούμε  να παρέμβει νομοθετικά  για την διαμόρφωση ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων.

–       Θα παλέψουμε για αναστήλωση του κοινωνικού κράτους,  το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς ξηλωθεί.

–       Θα αγωνιστούμε προσηλωμένα και με επιμονή για να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα, όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή  το ΓΕΣΥ. 

–       Απαιτούμε να επανέλθουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων εκεί που ήταν πριν τις περικοπές της κυβέρνησης, να επανεξεταστούν τα κριτήρια στήριξης των πολύτεκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και άλλων ευάλωτων ομάδων, να δημιουργηθεί ξανά στεγαστική πολιτική η οποία έχει πλήρως ακυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, να στηριχτούν οι άνεργοι, να προστατευτεί η κατοικία και η επαγγελματική στέγη των ανθρώπων που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στις τράπεζες. 

–       Ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η προστασία του συνταξιοδοτικού συστήματος και ο αγώνας για επάνοδο προγράμματος διευθέτησης του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ. Ζητούμε επίσης την επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% σε όσους επιλέγουν αφυπηρέτηση στα 63

 

Εν όψει του 2018 η ΠΕΟ στέλλει μήνυμα συσπείρωσης και οργάνωσης. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης ως η μόνη αξιόπιστη ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματα τους.   

 

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές ενδιαφέρουν έντονα τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αντικατάσταση τους από πολιτικές που θέτουν ως κριτήριο το καλό των πολλών και όχι των λίγων, που στοχεύουν στη σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας, που προωθούν την επανένωση της Κύπρου, με σταθερότητα και όραμα

 

Αυτές τις πολιτικές είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε ο κ.Αναστασιάδης ο οποίος επέβαλε τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας που έφεραν τις κοινωνικές ανισότητες, ούτε ο κ.Παπαδόπουλος ο οποίος συμπορεύτηκε με την παρούσα κυβέρνηση στην επιβολή αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

 

Αυτός που μπορεί να φέρει πραγματική προοδευτική αλλαγή  είναι ο Σταύρος Μαλάς. Καλούμε τα μέλη της ΠΕΟ και ευρύτερα όλους τους εργαζόμενους, να στηρίξουν τον Σταύρο Μαλά τον ανεξάρτητο υποψήφιο που στηρίζεται από την αριστερά και από τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Που οι θέσεις και το πρόγραμμα του, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των ανθρώπων της εργασίας. Η εκλογή του Σταύρου Μαλά στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι τεράστιας σημασίας συμβολή στον αγώνα που δίνει το κίνημα μας για επανένωση, για επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, για ευημερία και ανάπτυξη που θα κατανέμεται δίκαια και ισοζυγισμένα.

30 Δεκεμβρίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ