Σε αναμονή για υλοποίηση μιας πολύχρονης απαίτησης της ΕΚΥΣΥ για άμεση εξέταση αιτήσεων για συντάξεις του ΤΚΑ.

Σε αναμονή για υλοποίηση μιας πολύχρονης απαίτησης της ΕΚΥΣΥ  για  άμεση εξέταση αιτήσεων για συντάξεις του ΤΚΑ.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για άμεση εξέταση αιτήσεων και των υπόλοιπων συντάξεων και επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων .

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων και καταβολή της πρώτης σύνταξης ένα μήνα μετά τη συνταξιοδότηση, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, λέγοντας: «Αυτή η απόφαση ικανοποιεί μια χρόνια απαίτηση της Οργάνωσής μας για να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο οι αιτήσεις να εξετάζονται ύστερα από αρκετούς μήνες που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τους 7-8 μήνες, κατά τους οποίους οι συνταξιούχοι να περιμένουν χωρίς κανένα εισόδημα».

Υπενθυμίζουμε πως αυτή η απαίτηση της ΕΚΥΣΥ, όπως και για την επίλυση άλλων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, υποβλήθηκε από τον περασμένο Μάιο σε δύο συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Εργασίας και τελικά η εξαγγελία έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους (και αποτελούν το 30% των συνταξιούχων) θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Επίσης από το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους (και αποτελούν το 70% των συνταξιούχων) θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από τη συμπλήρωση του 63ου έτους.

Στο μεταξύ, με βάση τη δήλωση του Υπουργού δεν γίνεται καμιά αναφορά για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για κοινωνική σύνταξη, όπως και για τις υπόλοιπες συντάξεις ανικανότητας, αναπηρίας, χηρείας.

Με βάση το τελευταίο δελτίο τύπου που εκδίδει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου, σε ότι αφορά την κοινωνική σύνταξη εξετάζονται οι αιτήσεις Μαΐου, χηρείας οι αιτήσεις Ιουνίου, ανικανότητας εξετάζονται οι αιτήσεις Μαΐου ενώ για τις ιεραρχικές προσφυγές από το δευτεροβάθμιο ιατρικό συμβούλιο εξετάζονται οι αιτήσεις Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022. Σε ότι αφορά το επίδομα ασθενείας, εξετάζονται οι αιτήσεις Φεβρουαρίου-Απριλίου. Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ τόνισε ότι έχοντας υπόψη το γεγονός ότι αναβαθμίστηκε το λογισμικό σύστημα του ΤΚΑ, θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τρόπο ώστε όλες οι αιτήσεις να εξετάζονται άμεσα.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται τα έντονα παράπονα των συνταξιούχων που απορρέουν από το γεγονός ότι, ενώ έγιναν εξαγγελίες από το Υφυπουργείο Πρόνοιας για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεών τους, δυστυχώς πάλι παρατηρείται μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Δεν έχουν εξεταστεί ακόμα αιτήσεις του προηγούμενου χρόνου ενώ ούτε το μεγαλύτερο μέρος των υποβληθεισών αιτήσεων του 2023 εξετάστηκαν. Είναι απαίτηση της ΕΚΥΣΥ επιτέλους να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα που δημιουργεί πολύ μεγάλες δυσκολίες στους χαμηλοσυνταξιούχους σε περίοδο που καλούνται να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη ακρίβεια.

16/9/2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ