ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SIGMA LIVE ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΠΕΟ

Αναφορικά με σημερινή (19/11/2020) ανάρτηση στο SIGMA Live που φέρει τον τίτλο «‘Τσίμπησε’ 350 χιλιάδες ευρώ η ΠΕΟ  για θέματα μετανάστευσης» και την υπογραφή ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ εκφράζει τη λύπη του για την προσπάθεια δυσφήμησης και δημιουργίας παραπλανητικών εντυπώσεων που επιχειρεί η διαδικτυακή πύλη SIGMA Live σε βάρος του. Σχολιάζουμε τις αναφορές της ανάρτησης ως εξής:

 

  • Το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου είναι ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από την ΠΕΟ το 2002. Το ίδρυμα, ωστόσο, έχει δική του νομική υπόσταση και είναι εγγεγραμμένο ως μη-κερδοσκοπικό, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί σωματείων και ιδρυμάτων νόμου.
  • Το έργο, στο οποίο αναφέρεται η ανάρτηση στο SIGMA Live, ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2020 και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το γεγονός ότι η υλοποίηση του έργου καμία σχέση έχει με την ΠΕΟ, ήταν γνωστό στο SIGMA Live, όμως η διαδικτυακή πύλη επέλεξε να το αγνοήσει για να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις, να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες και να ευθυγραμμιστεί με την αντιμεταναστευτική και ρατσιστική περιρρέουσα. Για του λόγου το αληθές παραπέμπουμε στην σχετική ανακοίνωση του ΕΛΑΜ.
  • Το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν ‘τσίμπησαν’ τις 350 χιλιάδες ευρώ, αλλά διεκδίκησαν με επιτυχία την υλοποίηση του έργου συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικό διαγωνισμό που διεξάχθηκε το 2018. Για την εγκυρότητα του διαγωνισμού παραπέμπουμε το SIGMA Live στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και απαιτήσεις συμμετοχής σε τέτοιους διαγωνισμούς μπορεί να πάρει το SIGMA Live και από πολλούς άλλους οργανισμούς που υλοποίησαν έργα από το ίδιο ταμείο, μεταξύ αυτών και το Sigma Radio TV Public Ltd.
  • Το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου προφανώς δεν ‘τσίμπησαν’ τις 350 χιλιάδες ευρώ. Οι 350 χιλιάδες ευρώ είναι οι πόροι που έχουν διαθέσει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και η Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουν εκατοντάδες υπήκοοι τρίτων χωρών να συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχουν υλοποιηθεί σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Με αυτούς τους πόρους έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας για νέους εκπαιδευτικούς και άλλους που συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου.
  • Με τους ίδιους πόρους έχει χρηματοδοτηθεί και η καμπάνια ενημέρωσης για τους στόχους και τους χρηματοδότες του έργου. Η καμπάνια ενημέρωσης έτρεξε τον περασμένο μήνα σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ άλλων έτρεξε και στο ‘SIGMA TV’ και το ραδιόφωνο ‘Πρώτο’. Εμείς αυτό το βρίσκουμε ηθικό και ελπίζουμε να συμφωνήσει τώρα μαζί μας και το SIGMA Live.
  • Τέλος, το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ επιδιώκει την υλοποίηση τέτοιων έργων επειδή πιστεύει στην αξία της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ένταξης των μεταναστών. Για αυτή μας την πεποίθηση δεν είμαστε υπόλογοι ούτε στο SIGMA Live ούτε στο ΕΛΑΜ.

Παύλος Καλοσυνάτος

Γενικός Διευθυντής

Λευκωσία, 19/11/2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ