Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις δεν είναι δυστυχώς καθόλου ελπιδοφόρες.
ΟΜΙΛΙΑ Γ.Γ ΠΕΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CYTA ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Ομιλία Πάμπη Κυρίτση
Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ
Στο Συνέδριο CYTA ΣΗΔΗΚΕΚ
29 Μαρτίου 2017
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις δεν είναι δυστυχώς καθόλου ελπιδοφόρες.
Τα τύμπανα του πολέμου αντί να χαμηλώνουν την ένταση δυστυχώς δυναμώνουν. Ο πλανήτης ταλανίζεται από την φοβερή διεύρυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας.
Εμείς εδώ στην Κύπρο, μέσα από την λεγόμενη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας την οποία επιβάλλει η συντηρητική δεξιά κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, υλοποιώντας με πραγματικά υπερβάλλοντα ζήλο, τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βιώνουμε τα τελευταία χρόνια σε όλη της την μεγαλοπρέπεια την ωμότητα και επιθετικότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Δεν είναι τυχαίο που με βάση τα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας είναι σήμερα η χώρα με τον πιο ταχύ ρυθμό διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας. Βρίσκεται στην τελευταία θέση στις δαπάνες κοινωνικής προστασίας, είναι όμως πρώτη σε ρυθμό μείωσης των μισθών και του εργατικού κόστους. Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δαπάνες υγείας, τρίτη χειρότερη στα ποσοστά ανεργίας με 14,1% τον Ιανουάριο και πέμπτη χειρότερη σε ποσοστά μερικής απασχόλησης τα οποία από 8% που ήταν πριν μερικά χρόνια έχουν φτάσει στο 17,5%.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η ΠΕΟ για την οργάνωση της αντίστασης και για την υπεράσπιση και την διατήρηση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, είναι αποφασιστικής σημασίας.
Τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την συμφωνία Αναστασιάδη – Τρόικας στις αρχές του 2013, παρ’ όλο το σοκ δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθούν συνθήκες άτακτης υποχώρησης. Μέσα από ειδικές συμφωνίες που ήταν αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις.
Με την σταθερή και αποφασιστική στάση της ΠΕΟ και της Αριστεράς μπορέσαμε να κτίσουμε ισχυρά μέτωπα αντίστασης στους ημικρατικούς οργανισμούς και να ανατρέψουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα τόσο της CYTA όσο και της ΑΗΚ, των μεγάλων δημόσιων οργανισμών κοινής ωφέλειας.
Χάρη στην ίδια σταθερή στάση καταφέραμε να εμποδίσουμε την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα από την νομοθετική ρύθμιση των όρων απασχόλησης.
Αντί αυτού απαιτήσαμε συλλογική συμφωνία που όπως γνωρίζετε προνοεί την επανεκκίνηση του συστήματος των προσαυξήσεων και ανοίγει το δρόμο για επιπρόσθετες διεκδικήσεις ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους.
Εδώ και 2 σχεδόν χρόνια, μετά από την απόφαση του έκτακτου συνέδριο της ΠΕΟ το Δεκέμβρη του 2015, έχουμε περάσει στη φάση που διεκδικούμε επαναφορά των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί, ενώ ταυτόχρονα θέτουμε με πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο το ζήτημα της νομοθετικής υποχρέωσης των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
Μπροστά μας είναι φανερό ότι έχουμε δύσκολο δρόμο και το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά πλούσιας και πολύ σημαντικής δράσης για την ΠΕΟ και το Συνδικαλιστικό κίνημα.
Πρώτα και κύρια έχουμε την μάχη της Κύπρου. Την μάχη για λύση και επανένωση.
Αυτή την στιγμή είναι φανερό ότι η διαπραγμάτευση για το κυπριακό έχει σταλώσει. Εμείς θεωρούμε ότι αν επιδειχθεί ειλικρινής διάθεση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα, τότε η διαδικασία μπορεί και πρέπει να προχωρήσει. Το ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα έμεναν ανοικτά τα πλέον δύσκολα ζητήματα, τα οποία αποτελούν και τα πιο ισχυρά θέλω της κάθε πλευράς, αυτό για όσους γνωρίζουν από διαπραγματεύσεις νομίζω ήταν αναμενόμενο. Αυτό που τώρα χρειάζεται, είναι αποφασιστικότητα και όραμα.
Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση των ηγετών. Και όχι απλά να ξεκινήσουν, αλλά να επικεντρωθούν και στα ουσιαστικά. Αν δεν γίνει αυτό και η διαδικασία καταρρεύσει, τότε το πλήγμα για την ιδέα της λύσης και της επανένωσης θα είναι ισχυρότατο και ο αγώνας για την ειρήνευση και την αποτροπή της διχοτόμησης και της μονιμοποίησης των αποτελεσμάτων του πολέμου και της κατοχής, θα γίνει πολύ πιο δύσκολος
Η ΠΕΟ μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα εδώ και πολλά χρόνια για να στηρίξουμε την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, την ιδέα της επανένωσης της χώρας και του λαού μας με όραμα μια ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα μπορούμε να αναπτύξουμε τους κοινούς ταξικούς μας αγώνες για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουμε κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους γύρω από αυτούς τους στόχους. Συνεπείς σε αυτούς τους αγώνες απαιτούμε από τους ηγέτες να μείνουν μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά το σταμάτημα τους με τη σχετική απόφαση της Βουλής δεν έχουμε προφανώς αυταπάτες για τις κυβερνητικές προθέσεις. Το νομοσχέδιο για τη CYTA πρόκειται να κατατεθεί και έστω και αν για να αποσπάσουν συμμάχους προσπαθούν να ντύσουν την πρόθεση τους σε ένα πιο αποδεκτό και εύπεπτο περιτύλιγμα, εν τούτοις για μας είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα βρίσκεται στη μεθόδευση. Είτε μετοχοποίηση την πουν είτε αποκρατικοποίηση, είτε μερική είτε ολική, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Αυτό αποδεικνύει και η παγκόσμια εμπειρία.
Έχουμε τη μάχη της ΑΤΑ, που αναμένεται να είναι σκληρή. Από τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόσταση στις θέσεις που χωρίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα με τους εργοδοτικούς συνδέσμους. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται ούτε να εγκαταλείψουμε τον θεσμό, ούτε να συναινέσουμε σε μια φόρμουλα η οποία ενώ θα καταλήγει ότι ο τιμαριθμικός δείκτης επιβάλλει να πάρουν οι εργαζόμενοι 10 να τους δίνουν 5. Μια τέτοια ρύθμιση αντί να είναι αυτόματη διαδικασία προστασίας των μισθών από την διάβρωση που δέχεται από τον πληθωρισμό, θα είναι αυτόματη υπόσκαψη των μισθών.
Χρειάζεται αγώνας για την επαναφορά σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για τους συνταξιούχους μας που τα εισοδήμτα τους έχουν κατακρεουργηθεί με απώλειες που ξεπερνούν το 30%. Για τους πολύτεκνους, τις οικογένειες με φοιτητές, για δημιουργία υποδομών διευκολύνσεων στις εργαζόμενες γυναίκες. Για τους νέους που μαστίζονται από την ανεργία και την έλλειψη προοπτικής.
Έχουμε τη μάχη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το οποίο καθίσταται πλέον άμεση κοινωνική αναγκαιότητα. ΓΕΣΥ όμως το οποίο να στηρίζεται στην φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης και ο καθένας να εισφέρει με βάση τα εισοδήματα του αλλά να απολαμβάνει ίσο δικαίωμα πρόσβασης σε σύγχρονες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την ώρα που τις χρειάζεται.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου στο συνέδριο σας θέλω να κλείσω με την διαβεβαίωση ότι η Ομοσπονδία μας, η πιο παλιά και η πιο μεγάλη εργατική ομοσπονδία της χώρας μας θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας στον αγώνα για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της CYTA, στον αγώνα για την υπεράσπιση της συλλογικής σύμβασης και των υγιών εργασιακών σχέσεων στον οργανισμό.
Και να είστε σίγουροι ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τις επιθέσεις και την επιχείρηση απαξίωσης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων που κάποιοι μέσα στο κουρνιαχτό της κρίσης θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία για να προωθήσουν, η ΠΕΟ προχωρεί μπροστά με καθαρή σκέψη, με υπευθυνότητα αλλά και με όση αποφασιστικότητα χρειάζεται ώστε να αποτελέσει την ασπίδα αλλά και το δόρυ της εργατικής τάξης του τόπου μας στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς.
Εύχομαι στο συνέδριο σας κάθε επιτυχία.