Στη Βουλή των Γερόντων η ακρίβεια, οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των ηλικιωμένων και οι ευθύνες της πολιτείας

Στη Βουλή των Γερόντων η ακρίβεια, οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των ηλικιωμένων και οι ευθύνες της πολιτείας

Με τα προβλήματα των ηλικιωμένων ασχολήθηκαν την εβδομα αυτή  οι Επιτροπές Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας της Βουλής των Γερόντων, σε συνεδρίες που έγιναν στη Βουλή, στην παρουσία των Προέδρων και των μελών των αντίστοιχων Επιτροπών της Βουλής.

Η Βουλή των Γερόντων θα συνεδριάσει στις 10 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με όλα τα προβλήματα που συνεχίζουν και επηρεάζουν αρνητικά τους συνταξιούχους στην Κύπρο. Θέμα της φετινής Συνόδου της Βουλής των Γερόντων θα είναι «η ακρίβεια, οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των ηλικιωμένων και οι ευθύνες της πολιτείας».

Όπως δήλωσε   ο Γ.Γ. τα ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης ο οποίος συμμετείχε , στις προπαρασκευαστικές συνεδρίες τέθηκαν ξανά προς ενημέρωση στα μέλη των Επιτροπών Εργασίας και Υγείας της Βουλής οι επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις της Βουλής των Γερόντων  και της ΕΚΥΣΥ  και ζήτησαν την στήριξη τους για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων  .

Έντονες επικρίσεις προς την κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στην Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων, ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση η οποία ενώ γνωρίζει ότι οι συνταξιούχοι πήραν τελευταία φορά αύξηση στις συντάξεις τους τον Ιούλιο του 2022, εντούτοις δεν παραχωρεί σε αυτούς αντισταθμιστικές παροχές για αντιμετώπιση της ακρίβειας που δεν έχει σταματημό. Συγκεκριμένα δεν αποφάσισε κανένα συγκεκριμένο μέτρο προς όφελος των συνταξιούχων και ούτε ενέταξε τους χαμηλοσυνταξιούχους στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για να έχουν έκπτωση 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Κ. Σκαρπάρης τόνισε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί – αυξηθεί το όριο της φτώχειας και να δοθούν άμεσα αντισταθμιστικές παροχές, οι οποίες να αντισταθμίζουν την μείωση που υπέστησαν στα εισοδήματά τους οι συνταξιούχοι λόγω της ακρίβειας.

Επέκρινε επίσης το Υπουργείο Εργασίας εξαιτίας του ότι σταμάτησε να αποστέλλει στους συνταξιούχους την κοινωνική κάρτα, ενώ εισηγήθηκε για ακόμη μια φορά ότι όλοι ανεξαιρέτως  οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία. Το δικαίωμα αυτό το είχαν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 αλλά τους αφαιρέθηκε και επανήλθε μόνο το δικαίωμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τόνισε τέλος την ανάγκη για αύξηση της χορηγίας προς τους συνταξιούχους που είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στις στέγες ηλικιωμένων, αφού το ποσό που παραχωρείται  ως συμπλήρωμα της σύνταξης τους από το Γραφείο Ευημερίας προς τους δικαιούχους είναι μηδαμινό (συνολικά  745 ευρώ τον μήνα που είναι η σύνταξη και το επίδομα) και δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των απαιτήσεων που ζητούν οι ιδιοκτήτες των στεγών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ