ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΠΕΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΗΚ

Πραγματοποιήθηκε χτες 17/9/2019 συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση με τον νέο Προέδρο της ΑΗΚ κ. Μιχάλη Κωμοδρόμο. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ΑΗΚ ο Γενικός Διευθυντή κ. Παναγιώτης Ολύμπιος και ο Διευθυντής Γραφείου Γενικής Διεύθυνσης κ. Αντρέας Ιωαννίδης και εκ μέρους της ΠΕΟ ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου και o Γραμματέας και Αναπληρωτής Γραμματέας της Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου και Γιώργος Σάββα αντίστοιχα.

Στη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ επαναβεβαίωσε τη στήριξη που διαχρονικά και από θέση αρχής είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν οι Δημόσιοι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας από την Ομοσπονδία.

Ιδιαίτερα οι οργανισμοί που έχουν στρατηγική σημασία όπως η ΑΗΚ, χρειάζεται να ισχυροποιήσουν τη θέση τους ώστε να λειτουργούν με επάρκεια σε συνθήκες ανταγωνισμού. Προς αυτή τη κατεύθυνση η ΠΕΟ αναμένει ότι η ΑΗΚ μετά και την επικείμενη εφαρμογή του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού θα εντείνει τις προσπάθειες για επενδύσεις σε υποδομές και νέα έργα, όπως είναι οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, με στόχο να παραμείνει ανταγωνιστική και να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει στους καταναλωτές ακόμα πιο καλές και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάμπης Κυρίτσης επανέλαβε τη έντονη αντίθεση της ΠΕΟ στη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να διοχετεύονται τα πλεονάσματα της ΑΗΚ στο κράτος. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αποστέρηση των απαιτούμενων κονδυλίων από την ΑΗΚ για να επενδύσει σε υποδομές και νέα έργα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει από την μια σε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους καταναλωτές και από την άλλη θα πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της ΑΗΚ.

Όσον αφορά στα εργασιακά ζητήματα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ ζήτησε να επιδεικνύεται σεβασμός στο διάλογο και τη συλλογική διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους. Ειδικότερη αναφορά, έγινε στην ανάγκη διατήρησης σωστών εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό. Ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις όπως είναι για παράδειγμα οι αγορές υπηρεσιών για πλήρωση μόνιμων αναγκών. Στο θέμα των ταμείων υγείας των εργαζομένων, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ σημείωσε τη συμφωνία ανωτάτου επιπέδου που έγινε στο Προεδρικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση την οποία και η ΑΗΚ οφείλει να μπει άμεσα σε διάλογο με τις συντεχνίες του Οργανισμού, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ρύθμιση. Η μονομερής κατάργηση ταμείων των εργαζομένων παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις κάτι που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ σημείωσε την μεγάλη σημασία που δίνει η Ομοσπονδία στην εφαρμογή κανόνων χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στον Οργανισμό και τόνισε ότι η ΠΕΟ θα παρακολουθεί από κοντά αυτά τα θέματα.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την συνάντηση και για τη διαχρονική στήριξη της ΠΕΟ στην ΑΗΚ και το ρόλο της ως οργανισμού κοινής ωφέλειας και τον διαβεβαίωσε ότι το ΔΣ θα εργαστεί για την ισχυροποίηση της ΑΗΚ με στόχο να λειτουργεί δυναμικά και ευνοϊκά στις συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται και ότι ο διάλογος θα λειτουργήσει και θα γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες του.

18 Σεπεμβρίου 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ