Θερμές ευχές από την ΕΚΥΣΥ για τη νέα χρονιά

Θερμές ευχές από την ΕΚΥΣΥ για τη νέα χρονιά

Η ΕΚΥΣΥ με την ευκαιρία της έλευσης της νέας χρονιάς 2024 στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης σε όλους τους συνταξιούχους της Κύπρου και τους συγχαίρει για τους διαχρονικούς τους αγώνες.

Η Οργάνωση αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά της: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε και το 2023, με τις επιπτώσεις τις ακρίβειας, των πολέμων στην Ουκρανία και Παλαιστίνη, η ΕΚΥΣΥ  ανέπτυξε πλούσια δράση γεμάτη από αγώνες, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις με Υπουργούς της νέας κυβέρνησης και διαβήματα και προσπάθειες προς όλους τους εμπλεκομένους για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των συνταξιούχων και να τα επαναφέρει στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που έγιναν και να ληφθούν μέτρα στήριξης των συνταξιούχων για αντιμετώπιση της ακρίβειας για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια».

Στο διάστημα αυτό η ΕΚΥΣΥ ήταν καθημερινά δίπλα στους ηλικιωμένους στηρίζοντας ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυτούς που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και τους ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα. Πάλεψε και συνεχίζει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των χρονοβόρων διαδικασιών που συνεχίζουν να υπάρχουν λόγω και της απραξίας και απροθυμίας της κυβέρνησης για την έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων και των ηλικιωμένων που έχουν άμεση ανάγκη για φροντίδα.  

Προτεραιότητα της ΕΚΥΣΥ ήταν και θα είναι η επανάκτηση και η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του Σχεδίου της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους με την αύξηση του ορίου της φτώχειας , έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κατά το 2023, σημαντική ήταν η βοήθεια της ΕΚΥΣΥ και στην ενημέρωση καθώς και τη βοήθεια που παρείχε στους συνταξιούχους και ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη των Τοπικών της Επιτροπών  για την συνεχιζόμενη εθελοντική κοινωνική προσφορά τους. Η Οργάνωση στέλνει σε όλους τους συνταξιούχους, σε ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και γενικά σε όλο τον κόσμο θερμές ευχές για ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο νέο χρόνο, για  προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και χρόνια πολλά.

Εκφράζει ακόμη την ευχή, παρόλες τις δυσκολίες, να γίνει την καινούρια χρονιά ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και να επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος ώστε επιτέλους να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός μας.

Τα αιτήματα της ΕΚΥΣΥ και το 2024:

-Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας και αντιστάθμισης της απώλειας και του επηρεασμού  των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων και των εργαζομένων.

-Κατάργηση της μείωσης (πέναλτι) του 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

-Επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους του ποσού που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και επιδόματος μάνας.

-Επαναφορά του δικαιώματος δωρεάν μεταφοράς σε όλους τους συνταξιούχους.

-Βελτίωση των δικαιωμάτων από την κοινωνική κάρτα.

Σταδιακή αποπληρωμή του μεγάλου χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ και δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου για την  διασφάλιση της βιωσιμότητάς του και της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο ρόλο του, με βάση τις σημερινές ανάγκες γενικά της κοινωνίας με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

-Βελτίωση της νομοθεσίας για σύνταξη χηρείας των αντρών, ώστε να παραχωρείται σε όλους τους χήρους.

-Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα εξαιτίας του κόστους των φαρμάκων.

-Επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων  από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας,  όλων των αιτήσεων του Τ.Κ. Ασφαλίσεων και την επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τις πιο πάνω υπηρεσίες  κ.α.

-Άμεση εξέταση των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, οι οποίες παραμένουν  αδικαιολόγητα στα συρτάρια για μήνες ή και χρόνια.

-Άμεση λήψη  πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος  που παρουσιάζεται από την υπερβολικά πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό.

– Ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου των στεγών ηλικιωμένων για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας η οποία χρειάζεται  και βελτιώσεις ούτως ώστε να αποφεύγονται τα κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας που παρουσιάζονται κατά διαστήματα σε στέγες ηλικιωμένων που πλήττουν ηλικιωμένους, οι οποίοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν.

(β) Αύξηση της χορηγίας για άτομα  που χρειάζονται φροντίδα  και  που  διαμένουν στις στέγες ηλικιωμένων.

(γ) Περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργεί, ύστερα και από το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων. Χρειάζεται ακόμη η λειτουργία  γηριατρικών κλινικών  με προγράμματα μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και Κέντρων Αποκατάστασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ