ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ -ΠΑΛΙ- ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ανακοίνωση της ΠΕΟ για τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη) της Βουλής να δώσουν και πάλι στις τράπεζες τα εργαλεία να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των πολιτών και του κράτους σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία:

«Η ΠΕΟ εκφράζει έντονη απογοήτευση για το γεγονός ότι με την χθεσινή απόφαση της Βουλής, το κόστος της αντικειμενικής αδυναμίας της μεγάλης μάζας των πολιτών για πληρωμή των δόσεων τους, φορτώνεται για μια ακόμα φορά εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων και των μισθοσυντήρητων, ενώ οι τράπεζες από αυτήν την κατάσταση πρόκειται να έχουν και κέρδη.

Με την χθεσινή απόφαση, αντί παγοποίηση δανείων όπως ήταν η δημόσια εξαγγελία τόσο της κυβέρνησης όσο και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο τόκος όχι μόνο θα τρέχει κανονικά την περίοδο των 9 μηνών της αναστολής αλλά θα γίνει κανονικά και η κεφαλαιοποίηση και ο ανατοκισμός αυτού του τόκου, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πληρώνει για όλα τα χρόνια μέχρι την αποπληρωμή του δανείου του και τόκο πάνω στο τόκο. Το ότι δεν θα μπορούν να θεωρήσουν μη εξυπηρετούμενα όσα δάνεια δεν πληρωθεί η δόση τους, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί αυτονόητη συνέπεια της αντικειμενικής αδυναμίας των πελατών τους να ανταποκριθούν.

Ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες μιας κρίσης που έχει να κάμει με την υγεία των ανθρώπων, οι Τράπεζες όχι μόνο θα παραμείνουν αλώβητες αλλά θέλουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για να επωφεληθούν.

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι οι τράπεζες τυγχάνουν της ανοχής και της προστασίας τόσο της κυβέρνησης όσο και συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.

Είναι φανερό ότι στα συνθήματα και στις διακηρύξεις όλοι προβάλλουν την φιλολαϊκή τους «αγωνία», την ώρα όμως των αποφάσεων κάποιοι βρίσκουν χίλιες δικαιολογίες για να συνταχτούν αντί με τους πολίτες με τις τράπεζες.

30 Μαρτίου 2020»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ