ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ, Γ.Γ. ΠΕΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΣΟ «Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ»

Τα Τμήματα  Εργαζομένων Γυναικών των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων,  μελών της ΠΣΟ, ΠΕΟ, ΝΤΕΒΙΣ, ΒΕΣ, ΚΤΑΜΣ,ΚΤΟΣ, ΚΤΟΕΟΣ, ΚΟΟΠΣΕΝ, ΝΤΑΟΥΣΕΝ,  διοργανώνουν συζήτηση τη Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 10.00π.μ-1.00μ.μ. στην Αίθουσα του Κυπριακού Διαλόγου, ( πίσω από Fulbright) στο Λήδρα Πάλας.

 

 

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ, Γ.Γ. ΠΕΟ  ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΣΟ  «Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ»

 

Λήδρα Πάλας, 25 Απριλίου 2018

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εκ μέρους της ΠΕΟ χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και  εκφράζω την ικανοποίηση και τα συγχαρητήρια μας,  για τις κοινές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα γραφεία γυναικών των προοδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου μας,  στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και για την προώθηση της ισότητας.

 

Στην εποχή της  νεοφιλελεύθερης  καπιταλιστικής  παγκοσμιοποίησης, όπου η  στέρηση και η φτώχεια, πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων,  συνυπάρχουν με μια απίστευτων διαστάσεων χλιδή και υπερκατανάλωση, η θέση της γυναίκας  χειροτερεύει διπλά, αφού όχι μόνο ενισχύονται οι ήδη υπάρχουσες διακρίσεις αλλά δημιουργούνται και καινούργιες.  Γι’ αυτό και ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου απαιτούμε ισότητα και την απαιτούμε σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα. 

 

Στο σημερινό κόσμο, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  οι επεμβάσεις, οι απειλές, η πολιτική του δικαίου του ισχυρού, συνεχίζουν να αποτελούν   δυστυχώς τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής παγκόσμιας τάξης.

 

Η περιοχή μας, παραμένει μια από τις πλέον εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη. Όχι βέβαια τυχαία.  Ο ενεργειακός της  πλούτος αποτελεί σταθερή πηγή «ενδιαφέροντος» για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. 

 

Η πρόσφατη επίθεση  ενάντια  στην Συρία προκαλεί ανησυχία και αγωνία. Είναι φανερό ότι στόχος των ιμπεριαλιστών δεν είναι η ¨εκδημοκρατικοποίηση¨ της Συρίας, ούτε και οι διφορούμενες πληροφορίες για χρήση χημικών, ούτε βέβαια η ευαισθησία τους για τις χαμένες ζωές. Στόχος τους είναι να επιβληθούν τα δικά τους  σχέδια για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών. Απαιτούμε από την  Κύπρο να μην υπάρχει καμιά εμπλοκή  ούτε στις επιθέσεις στη Συρία, ούτε και σε καμία άλλη πολεμική ενέργεια σε βάρος γειτονικών λαών.

Εμείς εδώ στην Κύπρο,  τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών και τα   παιχνίδια γεωπολιτικής επικράτησης τα έχουμε βιώσει στο πετσί μας.  Γνωρίζουμε καλά ότι καμιά κοινωνική κατάκτηση δεν μπορεί να θεωρείται σταθερή όταν η πατρίδα μας παραμένει σε αστάθεια.   Βίαια διχοτομημένη και μόνιμα εκτεθειμένη σε κινδύνους  για την ειρήνη και την ασφάλεια των κατοίκων της.

 

Η διαδικασία των συνομιλιών, δυστυχώς ναυάγησε στο Κραν Μοντανά, με αποτέλεσμα το κυπριακό να βρίσκεται τώρα  σε μια στασιμότητα,  όχι μόνο άγονη  αλλά και πολύ επικίνδυνη.  Ζημιωμένος από το αδιέξοδο είναι μόνο ο κυπριακός λαός στο σύνολο του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αφού όσο το κυπριακό παραμένει άλυτο, η χώρα μας παραμένει διχοτομημένη και συνεχίζεται η παρουσία των  ξένων στρατευμάτων.

 

Eπιμένουμε ότι άμεση  προτεραιότητα είναι η  επανέναρξη της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε, ώστε να φτάσει η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα. 

 

Χρειάζεται καθαρότητα και σταθερότητα στην επιδίωξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και η  αναγκαία δημιουργική προσέγγιση ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το πλαίσιο που έθεσε στο Κράν Μοντανά ο  Γ.Γ. του ΟΗΕ. 

 

Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης.  Με συνέπεια και σταθερότητα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τα προοδευτικά τουρκοκυπριακά συνδικάτα, για την προώθηση της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη,  ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα.    Σε αυτή τη κατεύθυνση όλες  μαζί οι οργανώσεις οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, συνδιοργανώνουμε στη Λευκωσία, τον  κοινό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλλας στη νεκρή ζώνη.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Ο παράγοντας  που καθόρισε  τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια στον Νότο της Κύπρου, ήταν η συμφωνία του κ. Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup και η υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα.   Η  φιλοσοφία αντιμετώπισης της κρίσης  από την κυβέρνηση  Αναστασιάδη ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με  τις γνωστές σκληρές  νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ και της Τρόικας.  

Αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των συνταγών ήταν η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, η ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, η  δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και η συρρίκνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων.

 

Αυτή η πραγματικότητα,  καταγράφεται ξεκάθαρα  στα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της Eurostat, με βάση τα οποία  η Κύπρος είναι σήμερα η χώρα με την πιο δραματική και γρήγορη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Μέσα σε αυτές τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες η ΠΕΟ και έχει θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα την οργάνωση της αντίστασης και την υπεράσπιση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων του λαού μας. 

 

Παρ’ όλη την επίθεση, παρά το φόβο και την ανασφάλεια που κυριάρχησε μέσα στις πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις που έφερε η τραπεζική κρίση και η  καταστροφική συμφωνία Αναστασιάδη – Τρόικας το Μάρτιο του 2013, το συνδικαλιστικό κίνημα  κατάφερε να προστατεύσει και να διατηρήσει   τις  συλλογικές συμβάσεις έστω και αν υποχρεώθηκε σε μια  οργανωμένη υποχώρηση, παραχωρώντας προσωρινά κάποια ωφελήματα μέσα από ειδικές συμφωνίες.

 

ΑΚΕΛ και ΠΕΟ καταφέραμε    να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικα για ιδιωτικοποίηση  και  ξεπούλημα των μεγάλων οργανισμών κοινής ωφέλειας όπως είναι η ΑΗΚ και η ΣΥΤΑ.

 

Επειδή εδώ υπάρχουν και συνεργατιστές θέλω να σημειώσω ότι ο Συνεργατισμός έφυγε από τον έλεγχο και την υπηρεσία εκείνων που τον δημιούργησαν, δηλαδή των μελών του και έχει μπει δυστυχώς για πούλημα.

 

Εκεί όπου υπήρχε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα και η υποχώρηση λιγότερη. Δυστυχώς εκεί όπου δεν υπάρχει ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση τα δικαιώματα κατακρεουργούνται.

 

Εδώ και 3 σχεδόν χρόνια, μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων διεκδικούμε επαναφορά των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί.  Ταυτόχρονα   θέτουμε στο τραπέζι  το ζήτημα της νομοθετικής υποχρέωσης των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

 

Μια σημαντική  παράμετρος η οποία αφορά  την προστασία και την στήριξη των πιο αδυνάτων στρωμάτων της κοινωνίας,  είναι η κοινωνική πολιτική του κράτους.

 

Ο  αγώνας για αναστήλωση του κοινωνικού κράτους,  το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξηλωθεί, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πυλώνα στις προτεραιότητες  της ΠΕΟ.   Αυτός ο αγώνας αφορά κυρίως τους Συνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους φοιτητές, τους μονογονιούς και γενικά όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Για  το κίνημα των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως τις σημερινές,  η ενότητα, η αλληλεγγύη  και η συσπείρωση είναι τα πιο αποφασιστικά μας όπλα.

 

Γι’ αυτό και η ΠΕΟ με συνέπεια σε αρχές, ακολουθεί  σταθερά,  πολιτική ενότητας δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων χωρίς βέβαια η ενότητα να καταλήγει σε ισοπέδωση. 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Πρόσφατα το προοδευτικό κίνημα στο Νότο έδωσε μια σκληρή μάχη με στόχο την απαλλαγή από την διακυβέρνηση της συντηρητικής δεξιάς και την αντικατάσταση του κ. Αναστασιάδη με τον Σταύρο Μαλά, ένα προοδευτικό πολιτικό με πρόγραμμα και θέσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εργαζομένων και στη ανάγκη προσήλωσης στο στόχο της λύσης και επανένωσης της χώρας και του λαού μας.

Δυστυχώς αυτός ο στόχος δεν έγινε δυνατό να επιτευχθεί.

Παρά το γεγονός αυτό, η εκτίμηση μας είναι ότι  οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, από αυτή την αναμέτρηση βγήκαν ηθικά και πολιτικά κερδισμένες.

 

Η μάχη συνεχίζεται.

 

Η ΠΕΟ στηρίζει και στηρίζεται στην Αριστερά, γιατί η πείρα μας λέει ότι οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων έχουν καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουν, αν στην κοινωνία ενισχύονται οι προοδευτικές  πολιτικές δυνάμεις και αν η αριστερά καταφέρνει να έχει όσο γίνεται πιο αποφασιστική παρέμβαση στην διακυβέρνηση του τόπου χωρίς βέβαια αυτό να είναι αποτέλεσμα του οποιουδήποτε απαράδεκτου και χωρίς αρχές συμβιβασμού.

 

Εύχομαι να έχω δώσει μια συνοπτική εικόνα της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης.

 

Για μια ακόμα φορά χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση και επαναλαμβάνω την δέσμευση της ΠΕΟ ότι θ συνεχίσουμε τους αγώνες για ισότητα και ισοτιμία σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα.

Ευχαριστώ

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ