ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι ένωσαν τις φωνές τους μαζί με τις φωνές των εργαζομένων ολόκληρου του κόσμου και τίμησαν και φέτος την επέτειο της κόκκινης Πρωτομαγιάς, της κορυφαίας ημέρας αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης των εργαζόμενων.

 

 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι ένωσαν τις φωνές τους μαζί με τις φωνές των εργαζομένων ολόκληρου του κόσμου και τίμησαν και φέτος την επέτειο της κόκκινης Πρωτομαγιάς, της κορυφαίας ημέρας αγώνα και ταξικής αλληλεγγύης των εργαζόμενων.

 

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου πορεύτηκαν μαζί και απαίτησαν επανένωση του τόπου μας και εργασία με δικαιώματα κάτω από τα τιμημένα κόκκινα λάβαρα της ΠΕΟ και της Πρωτομαγιάς. Το πρωί της Τετάρτης, 1η Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου ενώ κορύφωση των εκδηλώσεων της ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά αποτέλεσε η κοινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES και DAU SEN αφού για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.  Γνωρίζουμε ότι καμιά κατάκτηση δεν μπορεί να είναι σταθερή και μόνιμη με άλυτο το κυπριακό. Λύση και επανένωση μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσα από τις διαπραγματεύσεις οι οποίες πρέπει να ξαναξεκινήσουν.

 

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας όπου εκεί κύριος ομιλητής ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και απηύθυνε χαιρετισμό ο Άντρος Κυπριανού, Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Γραμματέας του Τ.Σ. ΠΕΟ Λευκωσίας, Χαράλαμπος Ηρακλείδης. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας με κατάληξη το γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλας. Εκεί η πορεία των Ε/κ εργαζομένων συναντήθηκε με την πορεία των Τ/κ εργαζομένων και γιορτάστηκε από κοινού η ένδοξη επέτειος της Πρωτομαγιάς. Σύντομες ομιλίες στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ και ο Πρόεδρος της DEV-IS. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από την Ορχήστρα του Τ/κ Δήμου Λευκωσίας και την Ε/κ μουσικό και τραγουδίστρια Μαρία Χρίστου.

 

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη, 30 Απριλίου η ΠΕΟ  και τα Τουρκοκυπριακά Συνδικάτα πραγματοποίησανστο Σπίτι της Συνεργασίαςδημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει του κοινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς και σε αυτήν αναγνώστηκε κοινή διακήρυξη, το πρόγραμμα και το πλαίσιο της εκδήλωσης.

 

 

Γ.Γ. ΠΕΟ: Επανερχόμαστε δυναμικά και διεκδικητικά

«Ενώνουμε τη φωνή μας με  τη φωνή των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, διεκδικώντας  ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο», είπε στην ομιλία του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στην μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΟ προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

 

Eπεσήμανε πως ο αγώνας μας για λύση του κυπριακού και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, για ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον. Τόνισε για άλλη μια φορά πως οι δικοινοτικές συνομιλίες, είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες,  ώστε να γίνει εφικτή  λύση η οποία θα βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και θα προνοεί την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δικοινοτική διζωνική Ομοσπονδία. Ξεκαθάρισε δε πως η ΠΕΟ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με την ιδέα της διχοτόμησης.

 

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που βιώνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο επισημαίνοντας πως στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, οι  εργοδότες λόγω της κρίσης και του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων έχουν βρεθεί σε θέση ισχύος. «Δεν σέβονται τις Συμβάσεις και ασκούν αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους ώστε να μην οργανώνονται και να μην αξιοποιούν τη διαδικασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργοδότησης τους. Ιδιαίτερα για τους νέους, οι συνθήκες που  διαμορφώνονται είναι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

 Το κοινωνικό κράτος έχει ξηλωθεί, η υγεία υποφέρει, η δημόσια παιδεία ταλανίζεται, το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων  έχει υποχωρήσει αισθητά, η στεγαστική πολιτική είναι ανύπαρκτη ενώ τα δικαιώματα των πολύτεκνων, των ανάπηρων, των φοιτητών κλπ παραμένουν καθηλωμένα», κατήγγειλε και αναφέρθηκε στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού και στη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας στη χώρα μας.

 

Ο Π. Κυρίτσης διαβεβαίωσε πως η ΠΕΟ μετά την κρίση επανέρχεται αποφασιστικά, διεκδικώντας μέσα από  την ανανέωση των Συμβάσεων όχι μόνο την  επαναφορά  όλων όσων είχαν παραχωρηθεί στο φόντο των ακραίων συνθηκών που δημιούργησε το κούρεμα και το μνημόνιο αλλά και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. «Ταυτόχρονα όμως σήμερα η  πιο σημαντική μάχη είναι για εφαρμογή εκείνων των νομοθετικών και θεσμικών μέτρων, τα οποία να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες, να εφαρμόζουν τις Συμβάσεις και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Για δε τους τομείς όπου για διάφορους λόγους δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, να δημιουργηθεί νομοθετικά μηχανισμός, ο οποίος με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων θα καθορίζει για τους εργαζόμενους ελάχιστα δικαιώματα, όσον  αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωρία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας».

 

Η ΠΕΟ, είπε, συνεχίζει τον αγώνα για επανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

 

Ο Γ.Γ. της ΠΕΟ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ τονίζοντας πως δεν θα δεχθούμε πισωγυρίσματα.

 

Συνεχίζοντας εξέφρασε αποτροπιασμό για τις πράξεις του στυγερού δολοφόνου που συγκλονίζουν ολόκληρη την Κύπρο καθώς και τεράστια θλίψη για τα τραγικά του θύματα καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της αστυνομίας αλλά και τη στάση της κυβέρνησης.

 

Τέλος, ο Π. Κυρίτσης κάλεσε το λαό να προσέλθει στις 26 Μαΐου στις κάλπες και να στηρίξει τους υποψηφίους του ΑΚΕΛ στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο: «Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα από το ΑΚΕΛ,  το κόμμα των Κυπρίων  εργαζομένων, και να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε μια μεγάλη πολιτική  μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και ενισχυμένες να βγουν  οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας».  

 

Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε άνθρωπος που θέλει μια άλλη Κύπρο πρέπει να δώσει δύναμη στη φωνή του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κινδυνεύει να γραφτεί στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης, αν δεν συνειδητοποιήσει σύντομα την ανάγκη να λειτουργήσει με συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, αν δεν αναλάβει ειλικρινείς πρωτοβουλίες για σύντομη επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση. Όπως ανέφερε, “ειδικά αφότου βρέθηκε στην εξουσία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού κατακτήσεις που αφορούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα τέθηκαν στο στόχαστρο. Η Κυβέρνηση τους ακολουθεί μια στυγνή ταξική πολιτική. Ακολουθεί πολιτική που θέλει τους πολλούς να σηκώνουν τα βάρη, να πληρώσουν το τίμημα. Και τους λίγους να πλουτίζουν”, συμπλήρωσε.

 

“Οι εγκληματικές αποφάσεις που έλαβαν ο κ. Αναστασιάδης και το Eurogroup το 2013 εκτόξευσαν τα κόκκινα δάνεια στα ύψη. Όλες οι αποφάσεις που ο ΔΗΣΥ μαζί με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και μερικώς της ΕΔΕΚ προώθησαν στη βουλή εξόπλισαν τις τράπεζες και άφησαν στο έλεος του θεού τους δανειολήπτες. Σήμερα εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας, αφού οι περιουσίες τους, οι δουλειές τους, τα σπίτια τους απειλούνται με πλειστηριασμό”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

 

Ανέφερε ακόμη πως “καταδίκασαν την πλειοψηφία της νέας γενιάς να μη μπορεί να έχει δική της στέγη, καταδίκασαν δεκάδες ανθρώπους να μην έχουν καν στέγη” και πως “η λιτότητα που επέβαλαν, καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους να υπομένουν στα δημόσια νοσοκομεία κατάσταση που θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες”.

 

“Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο, τον κάθε λογικό άνθρωπο που θέλει μια άλλη Κύπρο, που θέλει για τον ίδιο, την οικογένεια, την κοινωνία και τον τόπο του μια διέξοδο, να παλέψει μαζί μας. Όσο ο καθένας μένει μόνος του θα είναι αδύναμος. Όσο ο καθένας μένει μόνος του τίποτε δεν θα αλλάξει. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Όλοι μαζί, μαζί με το ΑΚΕΛ την πολιτική δύναμη που μπορεί να παλέψει για τους πολλούς, για τις ανάγκες και τα προβλήματα τους μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

 

“Να παλέψουμε όλοι μαζί, μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να απαλλαγούμε από τα συρματοπλέγματα και το στρατό κατοχής, για να επανενώσουμε τον τόπο μας και να κτίσουμε μαζί τις μέρες της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας”, πρόσθεσε.

 

“Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο, τον κάθε λογικό άνθρωπο που θέλει μια άλλη Κύπρο, που θέλει για τον ίδιο, την οικογένεια, την κοινωνία, τον τόπο του μια διέξοδο, να δώσει δύναμη στη φωνή του.
Να στηρίξει με την ψήφο του το ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Να στείλει με τη ψήφο του μήνυμα στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και να τους πει: φτάνει. Ως εδώ”, είπε ο Α. Κυπριανού.

 

Πρόεδρος DEVIS: Kοινός αγώνας Ε/κ-Τ/κ ενάντια στις πολιτικές λιτότητας

«Η 1η Μαΐου είναι η ημέρα για να δείξουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για λύση και επανένωση της χώρας μας και του λαού μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της DEV-IS Χασάν Φελέκ.

 

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της 1ης του Μάη και τους αγώνες των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να στηρίζουν μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, με μια και μόνη κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

 

Είπε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων για επανενωμένη, ελεύθερη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη ομόσπονδη Κύπρο είναι μέσω διαπραγματεύσεων.

 

Καλούμε, συνέχισε, τους δύο ηγέτες να συναντηθούν χωρίς καμία προϋπόθεση στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά.

 

Όπως ανέφερε, οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι ζουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αγωνιστούν σε κοινό αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, την αποδιοργάνωση της εργασιακής ζωής, την ιδιωτικοποίηση και την εξάλειψη του κοινωνικού κράτους.

 

Διακήρυξη ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά

«Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνεχίζονται και εντείνονται στην  περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι οποίες προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

 

Για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη,  ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων (…)

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σταματήσει να αλληθωρίζει προς άλλες λύσεις που είναι καταστροφικές και επικίνδυνες για τον τόπο μας και να ενεργήσει για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να  ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες με στόχο τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως έχει περιληφθεί στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται στα έγγραφα του ΟΗΕ.

 

Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης. Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συμβίωση, σε μια επανενωμένη,  και ασφαλισμένη πατρίδα.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Συνθήκες που επιδεινώνονται  λόγω των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία της κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

 

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, αυτής της μεγάλης ιστορικής και κοινωνικής κατάκτησης, η συνεχής στόχευση για ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, είναι μέρος αυτής της επίθεσης.

Όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.

Αυτό δεν αποτελεί μόνο δικό μας συμπέρασμα αλλά καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και την εικόνα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να παραδεχτεί κάθε φορά στα συμπεράσματα της για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο (…)

 

Είναι φανερό ότι το γεγονός πως  ο ρυθμός ανάπτυξης, μετά από μια μακροχρόνια ύφεση της οικονομίας έχει τώρα θετικό πρόσημο δεν σημαίνει ταυτόχρονα και σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Το αντίθετο είναι που συνέβη στην πράξη.

 

Για εμάς το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να κατανέμεται δίκαια και να οδηγεί στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς και των εργαζομένων οι οποίοι είναι αυτοί που με τη δουλειά τους δημιουργούν το πλούτο.

 

Είναι για αυτό που κατά τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων προτεραιότητα είναι η πλήρης επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες και οι αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων εκεί και όπου υπάρχουν οι συνθήκες.

 

Κεντρικός στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ο αγώνας ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η προστασία των συλλογικών συμβάσεων. Απαιτούμε, νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες. Εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις, απαιτούμε μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις, αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων.  Ταυτόχρονα απαιτούμε τερματισμό της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά υπηρεσιών.

 

Μαζί με τον αγώνα για επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η ΠΕΟ συνεχίζει τον αγώνα για επαναδόμηση και αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, για επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, για επαναδημιουργία στεγαστικής πολιτικής.

 

Αναφορικά με τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση  που αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας, η ΠΕΟ διαμηνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που την χρειάζονται και στην ποιότητα που την δικαιούνται. Χωρίς πισωγυρίσματα και υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα που ταλανίζουν και επιχειρούν να τορπιλίσουν την εφαρμογή του όπως έχει συμφωνηθεί.

 

Επαναλαμβάνει, την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας από το Υπουργείο Εργασίας σε κοινή εποπτική αρχή με τις ασφαλιστικές εταιρίες.  Η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει στην αποξένωση των ταμείων προνοίας από αυτούς που τα δημιούργησαν και στην αλλαγή του χαρακτήρα τους από συλλογικά κοινωνικά ταμεία μέρος των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  Η ΠΕΟ θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη.

 

Εκφράζει την έντονη δυσφορία της για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης. Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας δυο φορές για ψήφιση και βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων ταυτιζόμενοι με τους εργοδότες ζήτησαν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και νέα διαβούλευση.  Οι ίδιες δυνάμεις επανέρχονται και προβάλλουν διάφορες αιτιάσεις παρά το ότι έγιναν αλλαγές από το Υπουργείο για να ικανοποιηθούν οι ανησυχείς των εργοδοτών.

 

Η ΠΕΟ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περαιτέρω ροκάνισμα ούτε του χρόνου ούτε του στόχου που το νομοσχέδιο εξυπηρετεί. Η ΠΕΟ παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και προτίθεται να συντονιστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για να ληφθούν μέτρα αντίδρασης με στόχο έτσι που επιτέλους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

 

Στις 26 Μαΐου διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στον τόπο μας και ενδιαφέρει άμεσα τους εργαζόμενους.

 

Εγγύηση για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων που θέτουμε ως Κύπρος και ως εργαζόμενοι είναι η στήριξη του ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις. Εχέγγυο αποτελεί η ιστορία και προσφορά του ΑΚΕΛ στους κύπριους εργαζόμενους και η διαχρονική συνέπεια και διεκδικητικότητα του στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

 

Η ΠΕΟ, ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το ΑΚΕΛ,  το κόμμα των Κυπρίων  εργαζομένων και θα δώσει τη μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας. 

Οι εργαζόμενοι με την ενίσχυση και διαφύλαξη της οργάνωσης τους, περιφρουρώντας  την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους, μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις  αντεργατικές πολιτικές».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ