ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η κοινή διακήρυξη που αναγνώστηκε στην διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ΠΕΟ και τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES, DAU-SEN που συνδιοργανώνουν τη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 1ης Μαΐου στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη στο Λήδρα Πάλλας:

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019

Η κοινή διακήρυξη που αναγνώστηκε στην διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ΠΕΟ και τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, KOOP-SEN, BES, DAU-SEN που συνδιοργανώνουν τη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 1ης Μαΐου στο γήπεδο στη νεκρή ζώνη στο Λήδρα Πάλλας:

“Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους, έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη. Τα οράματα τους παραμένουν διαχρονικά και αποτελούν φάρο καθοδήγησης στους αγώνες των εργαζομένων για εργασία με δικαιώματα, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες και μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής συναδέλφωσης άνοιξαν νέους δρόμους και πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ενάντια στο φασισμό, τον ρατσισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταδικάζουμε τους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, που συνεχίζουν να αποτελούν μέσο επιβολής των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων των κυριάρχων δυνάμεων του πλανήτη. Στην εύφλεκτη και ταραγμένη περιοχή μας, αυτές οι επεμβάσεις προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί και μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στον στόχο για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε.

Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Mετά την διακοπή των συνομιλιών στο Γκρανς Μοντανά το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια άγονη στασιμότητα η οποία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού μας.

Καλούμε τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν το γρηγορότερο στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες στο Κραν Μοντανά.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη αντιμέτωπους με τις σκληρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, την όξυνση της κοινωνικής ανισότητας, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας φτωχοποίησαν τους λαούς και έχουν ανοίξει τον δρόμο στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στην άνοδο των ακροδεξιών φασιστικών δυνάμεων.

Στην πατρίδα μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης μεταξύ τους

Καλούμε τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Να αναπτύξουμε από κοινού ταξικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

– Μαζί για λύση επανένωση
– Για εργασία με δικαιώματα.
– Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά “

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ