Ανακοίνωση ΠΕΟ για τα μέτρα της κυβέρνησης

Σε μια περίοδο που η κοινωνία συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της ακρίβειας, η κυβέρνηση με την σημερινή εξαγγελία των  μέτρων μικρής διάρκειας και των εφάπαξ χορηγιών επιβεβαιώνει την απροθυμία της να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Τα μέτρα αποκλείουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, τα νεαρά χαμηλόμισθα ζευγάρια που δεν λαμβάνουν κανένα κοινωνικό επίδομα, ομάδες που  καλούνται να πληρώσουν το κόστος της ακρίβειας και της αυξημένης τιμής στην ενέργεια.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα  στην ουσία  επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει την κοινωνική πολιτική με αντίληψη κρατικής  φιλανθρωπίας.  Αυτή η προσέγγιση αποτελεί ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα από την επικείμενη επιβολή της πράσινης φορολογίας.

Εκείνο που επιβάλλετο να γίνει είναι  μέτρα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της κοινωνικής πολιτικής όπως η βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων και του ύψους των κοινωνικών επιδομάτων, η αύξηση του ΕΕΕ και της χορηγίας των χαμηλοσυνταξιούχων, η εισαγωγή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και όχι μέτρα μιας πνοής. Επιβάλλετο επίσης η συνέχιση της  επιδότησης των καυσίμων, όπως σωστά έπραξε,  για το  ηλεκτρικό ρεύμα και τον μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση   να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής   και όχι σε ημίμετρα φιλανθρωπίας έχει τρόπο να αντλήσει πόρους, φορολογώντας τα υπερκέρδη των τραπεζών και εταιρειών ενέργειας. Παράλληλα η ΠΕΟ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ και επέκταση της για όλους τους εργαζόμενους ως μηχανισμού αποκατάστασης της απώλειας των μισθών από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.   Η θέση που ακόμα και σήμερα επανάλαβε ο Υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν οδηγεί σε αυτό αλλά οδηγεί στην διάβρωση της ΑΤΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ